Frank Lammers
De enige echte
Zwartboek (2006)

Titel: Zwartboek
Producent: Fu Works
Regie: Paul Verhoeven
Scenario: Gerard Soeteman en Paul Verhoeven
Jaar: 2006
Release: 14 september 2006

Plot: De Nederlandse speelfilm Zwartboek van Paul Verhoeven is gekozen als Nederlandse inzending voor de Best Foreign Language Film Academy Award.
De film is geproduceerd door Fu Works en gecoproduceerd door Egoli Tossell Film (Duitsland), Clockwork Pictures (Verenigd Koninkrijk), Motel Films en Hector (beiden uit Nederland). Het scenario is geschreven door Gerard Soeteman en Paul Verhoeven.
Zwartboek vertelt het verhaal over de mooie joodse zangeres Rachel Steinn. Wanneer haar onderduikadres per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Deze is erg van haar gecharmeerd en biedt haar een baan aan. Het verzet heeft ondertussen het plan opgevat een groep gevangen genomen verzetslieden te bevrijden met hulp van Ellis. Dit mislukt jammerlijk omdat het verraden is. Ellis wordt zowel door het verzet als door de Duitsers als schuldige aangewezen. Met Müntze aan haar zijde duikt ze weer onder, samen het einde van de oorlog afwachtend. De bevrijding brengt Ellis geen vrijheid; zelfs niet wanneer ze de echte verrader weet te ontmaskeren.'Iedereen die overleeft is op een of andere wijze schuldig'.
Soort rol: 
Bijrol
Franks rol: Kees, één van de mensen uit het verzet

Cast: Carice van Houten, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Halina Reijn en Derek de Lint, Frank Lammers

Trailer: bekijk de trailer hier.

Prijzen: De film Zwartboek is de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar. Op 23 januari 2007 worden de nominaties voor de Best Foreign Language Film Award bekend gemaakt. De Oscars worden uitgereikt op 25 februari 2007.

bron: www.a-film.nl