Frank Lammers
De enige echte
Scania (2008)

Titel: Scania
Producent: Nathaly Meijer/Ella Timmers 
Regie: Eva Bauknecht 
Jaar: 
2008
Informatie: Frank staat dit jaar samen met Bob Fosko en Ricky Koole op de Parade met de voorstelling Scania! Frank speelt de voorstellingen in Den Haag en Amsterdam, in Utrecht speelt Beppe Costa in de voorstelling. 

Een voorstelling in twaalf versnellingen.
Ze sturen eenzaam door de nacht, de knuisten aan het stuur. Ze moeten door, want ze hebben een bederfelijke vracht. Scania is een ode aan de truckers die dag in dag uit met duizelingwekkende hoeveelheden PK’s en wielen het asfalt teisteren. Hun verhalen. De eenzaamheid, de twijfel en het verdriet. Urenlang in een file met alleen het gezelschap van de radio. De verantwoordelijkheid voor een machtige dieseltruck met tonnen vracht. Varkens, bloemen en bakstenen. Gezeik met de dieselprijs, gedonder om de tachograaf. De dode hoek. De vluchtige ontmoetingen. 

In onze vaderlandse Delta komen we snel uit bij Henk Wijngaard en Gerard de Vries als het gaat om vrachtwagenmuziek of Truckersongs. Toch is het wereldrepertoire van deze tot de verbeelding sprekende beroepsgroep veel groter. Wij hebben platenbakken en internet afgeschuimd om het neusje van de zalm op te scharrelen. Er zijn zelfs onderwerpen van de vrachtwagen gevallen. 
Wie zijn de mensen die alle belspelletjes winnen? Juistem. Er zit onder de cowboys van de snelweg enorme kennis. En die moet er zo nu en dan toch eens uit. Een vrachtwagenchauffeur, een trucker laat zich niet beteugelen. Van a naar b, maar dan daar weer de wortel van. Het gegrom van de diesel doet denken. Het vacuüm vult zich met gedachten. Opeens weet je hoe en waarom je de files kunt oplossen. 

Wij zijn kennelijk een plaag voor mensen in luxewagens die vol gas op de linkerbaan willen doordouwen. Maar die coureurs staan er niet bij stil hoeveel energie ik kwijt raak als ik mijn rem alleen maar aanraak! 
En wat krijgen we allemaal te verstouwen. Zondagsrijders, brokkenpiloten en amateurs die de baan veranderen in een slachthuis. En dan uren in de file door die bloederige stompzinnigheid.