Frank Lammers
De enige echte
Richard III (2004)

Titel: Richard III
Producent: 
ZTHollandia
Regie: 
Johan Simons
Scenario: 
Peter Verhelst (Naar Shakespeare)
Jaar: 
2004
Plot: heb door moerassen gewaad
al dan niet het menselijke

In de westerse toneelgeschiedenis is Richard III van William Shakespeare de incarnatie van het Kwaad. Richard is een man die er alles voor over heeft om aan de macht te komen. Nadat hij de ‘war of the roses’ voor het huis van York gewonnen heeft, richt zijn gewelddadigheid zich tegen zijn eigen familie. In een nietsontziende poging de troon voor zichzelf op te eisen, laat hij op een listige manier zijn twee broers en hun twee zonen vermoorden, waarbij hijzelf buiten schot blijft. Daarna liquideert hij andere mensen die hem in de weg staan, richt hij een vrouw te gronde, vermoordt hij zijn handlanger en weet de dochter van zijn oudste broer ter nauwer nood aan hem te ontsnappen. Deze moordmachine wordt uiteindelijk op het slagveld tot staan gebracht.

Johan Simons beperkt zijn enscenering van Richard III niet tot het tonen van dit kwaad in al zijn intelligentie en gewelddadigheid. Hij verlegt het perspectief naar Richards moeder, die ondanks het zien van alle ellende die haar zoon aanricht, onontkoombaar van hem blijft houden. In navolging van eerdere regies als GEN [What dare I think?] en Anatomie Titus, staat ook in Richard III de vraag centraal of we ons bij onze eigen gewelddadige natuur moeten neerleggen.

Misschien kan een kind
te groot zijn voor zijn moeder.
Men verwacht een baby
van een handpalm groot.
Een mond die rond een tepel past.
Een vel dat zijdezacht is,
en een kruintje dat naar hooi geurt.
Maar men krijgt iets dat naar ijzer ruikt.
Iets dat loodzwaar is, iets met tanden.
Geen lichtgevend kind,
maar een zwart gat.

Om deze thematiek uit de verf te laten komen, is aan de bekende Vlaamse auteur Peter Verhelst gevraagd een bewerking te maken. In deze voorstellingstekst ligt de nadruk niet op de anekdotische verwikkelingen in het origineel van Shakespeare. Verhelst zoomt in op de emotionele drijfveren van de personages en gunt ons een kijkje in het duistere hart van Richard, waar de zoektocht naar onschuld, het streven naar een nieuwe, zuivere wereld en het verlangen naar liefde om dominantie strijden.

(bron: zthollandia)
Franks rol: Trouw
Cast: 
Aus Greidanus Jr., Sanne den Hartogh, Loes Haverkort, Servé Hermans, Fedja van Huêt, Frank Lammers, Hannah van Lunteren, Hadewych Minis, Gijs Naber en Frieda Pittoors