Frank Lammers
De enige echte
De Enclave (2002)

Titel: De Enclave 
Omroep: VARA 
Regie: Willem van de Sande Bakhuijzen 
Scenario: Alma Popeyus & Hein Schutz 
Jaar: 2002 
Genre: Dramaserie 
Soort rol: Hoofdrol

Plot: 
Aflevering 1 Halszaak: Ibro (Ramsey Nasr), tolk bij het Joegoslavië Tribunaal, werkte tijdens de val Screbrenica voor Dutchbat, waar hij getuige was van de deportatie van zijn familie. In de jaren na dit drama heeft hij een nieuw leven in Nederland opgebouwd met Dutchbatter Sandra (Nienke Römer) die een kind van hem verwacht. Dan wordt hij op een dag op het Joegoslavië Tribunaal geconfronteerd met Darko Bokan (Frank Lammers), een aangeklaagde sergeant die volgens Ibro de dood van zijn familie op zijn geweten heeft. Darko wordt echter wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ibro begaat een wanhoopsdaad... hij gijzelt Darko in het gebouw van het Tribunaal.

Aflevering 2 Het verhoorhuis: Ibro probeert Bokan tot een bekentenis te dwingen. Bokan weigert, maar wordt wel opnieuw geconfronteerd met de ware toedracht van de door hem begane gruwelijkheden. In dezelfde bunker van waaruit de Nederlandse regering ooit geprobeerd heeft de val van de enclave te voorkomen, komt een crisisteam bijeen. Een van de leden is de destijds verantwoordelijke Minister van Defensie George Terhoef (Johan Leysen). Dan verzoekt Ibro om Bokan te ruilen voor Terhoef.

Aflevering 3 In de grond: Vier jaar later reist ex-minister Terhoef, als lid van een Eurodelegatie die toeziet op de werderopbouw van Bosnië, samen met zijn vrouw Ilse (Renée Soutendijk) en dochter Tara (Sanne van Kampen) naar Srebrenica. De trip loopt uit op een nachtmerrie. Als dochter Tara op een dag verdwenen is, moet Terhoef dezelfde kwellende onzekerheid ondergaan als de duizenden slachtoffers van de oorlog.

Franks rol: Darko Bokan
Gewonnen prijzen: Gouden beeld, beste acteur - Frank Lammers, gouden beeld beste dramaserie, genomineerd voor een gouden kalf
Uit de recensies: "Een fantastische rol van Frank Lammers..." (Televizier)
Uit het juryrapport: Emotioneel gedreven en indringend. Geloofwaardig als buitenlander. Altijd goed. Hij heeft een groot bereik, ook in comedy.
Cast: Ramsey Nasr, Frank Lammers, Johan Leysen, Nienke Römer, Renée Soutendijk, Jacob Derwig e.a